• Historie

 • De oprichting.

   R.K.V.V. Lewedorp is opgericht op 1 december 1944. Maar deze datum is niet de officiële oprichtingsdatum, maar de "heroprichtingdatum", want al lang voor deze datum werd er al gevoetbald in Lewedorp.

  In de jaren 1937-1939 werd er door Jacob Zuiderwijk (een tuinder uit het plaatsje Poeldijk in het Westland, die destijds bij Jac. de Jonge uit de Noorderweg inwoonde) een clubje gevormd. Dit clubje bestond hoofdzakelijk uit spelers van de "Gosvazze" en de naaste omgeving van Lewedorp. 

 • Volgens de overlevering was de officiële oprichting dus in 1937. Het toenmalige dagelijks bestuur werd gevormd door: J. Timmerman (voorzitter), meester Pieters en Jan de Kooning. In 1939 ten tijde van de mobilisatie is het clubje ter ziele gegaan en pas weer na de oorlog op 1 december 1944 "heropgericht". Deze datum wordt bij de KNVB als oprichtingsdatum van R.K.V.V. Lewedorpse Boys (LeBo) gezien. 

 • Het veld.

  LeBo heeft in al die jaren een aantal velden bespeeld. Zo is men in 1944 begonnen op een veldje midden in het dorp tussen de Sloestraat en de Scheldestraat. Omkleden gebeurde bij het 500 meter verderop gelegen café van Jan Menheere. Dit veldje was multifunctioneel, want op dit trapveldje werden ook regelmatig motorraces gehouden. Iets wat in deze tijd niet meer denkbaar is. De lijn op dat eerste veldje werden gemaakt van zaagsel wat afkomstig was uit de klompenmakerij. 

 • Opening voetbalveld aan de Korenweg (1954)

  Opening voetbalveld aan de Korenweg (1954)
 • De clubkleuren waren in de begin jaren overigens blauw/wit, maar deze werden onder toedoen van Jan van den Dries al snel veranderd in het huidige rood/wit. Het tweede veld dat werd bespeeld was op 's-Heerenhoek. Ja, u leest het goed. Het was het veld van aartsrivaal "de Patrijzen".

  Daarna werd ook nog gevoetbald aan de Noorderweg bij Jantje Boonman bij het zogenaamde "stoomgemaal". Hier dronken en aten de koeien uit dezelfde trog als waarin de Lewedorpse Boys zich 's zondags moesten wassen. In 1954 werd dan eindelijk het huidige voetbalveld aan de Korenweg betrokken. Dit veld moest nog worden gedeeld met buur vereniging SV Nieuwdorp, maar toen SVN in de begin jaren '70 een veld op eigen dorp kreeg, had LeBo eindelijk een eigen veld.

 • Op dit veld werd ook een kantine gebouwd. Deze kwam te staan in hoek aan de zuid-west kant van het trainingsveld. Hier was tevens de ingang en het parkeerterrein(tje). De opening van deze kantine was in 1970. Bij de opening van de nieuwe kantine, werd door de toenmalige voorzitter Bob Arend en secretaris Cees van Zundert de urgentie van een tweede veld benadrukt. Toch duurt het tot de jaren ’90 voordat Lebo eindelijk een 2e veld krijgt.

 • De trainers.

  In de begin jaren had LeBo geen officiële trainer. Hoofdonderwijzer meester Pieters nam tijdens de gymlessen op school en éénmaal in de week (als het uitkwam) een aantal jongens uit Lewedorp onderhanden. Deze leerde hij dan tegen een bal te schoppen en legde dan ook de spelregels van het voetbalspel uit. De eerste trainer werd op verzoek van voorzitter, speler en grensrechter Jan de Kooning in 1950 aangetrokken. Dit was de uit Goes afkomstige Jan Foudraine.

 • foto uit 1950-1952

 • Na Jan Foudraine volgden nog vele ander trainers, waar onder: Wannes Grootjans, Juul Vogel, Gilles Sohier, Lieven van Belzen, Nico Krijger, Toon Menheere, Herman Schotman, Hugo Barends, en vele anderen.

  Met deze trainers heeft Lebo hoogte en diepte punten gekend. Zo heeft het eerste team van Lebo vele jaren in de 1e klasse van de afdeling Zeeland gespeeld. Met af en toe een paar jaar 2e klasse, maar ook waren er een paar perioden dat er jaren achtereen in de 4e klasse KNVB werd gespeeld ('58-'66 en '83-'91). 

 • In het seizoen '84/'85 mocht Lebo voor het laatst een "echt" kampioenschap vieren. Dit gebeurde op 12 mei 1985. Lebo 1 kon (met na deze match nog 2 wedstrijden te gaan dit seizoen) vandaag thuis tegen Graauw het kampioenschap in de 1e klasse van de afdeling Zeeland binnen halen. In een niet al te fraaie, maar zeker sfeervolle wedstrijd ging Lebo met een 0-0 stand de rust in. Na de rust werd er door Lebo uit een ander vaatje getapt en werd de druk op het doel van Graauw opgevoerd. Uit een knappe voorzet van Roel Raas wist Peter Verbart de 1-0 tegen de touwen te werken en daarmee was het kampioenschap binnen.

 • Kampioenselftal 1984/1984
 • Na dit kampioenschap kwam er een lange periode welke Lebo doorbracht in de 4e klasse. In het seizoen '91/'92 hebben "de Boys" zelfs nog één jaar  3e klasse doorgebracht. Helaas heeft dit maar één seizoen geduurd. Na de degradatie in 1992 ging het sportief wat minder met Lebo en is het afgezakt, naar waar het begon, in de 1e klasse wat tegenwoordig 5e klasse heet.

  Zaterdagvoetbal

  In 2003 was er een groepje vrienden wat graag samen wilde voetballen, maar niet op zondag. Samen met het toenmalig bestuur werd hiervoor een plan opgesteld en sinds het seizoen 2003/2004 was Lebo een zaterdagelftal rijker (Lebo 4).

  Ik de jaren die volgden bleek het steeds moeilijker om alle elftallen te bemannen, doordat de doorstroming vanuit de jeugd niet optimaal was en de animo om op zondag te spelen leek af te nemen, is in 2011 besloten om ook met het standaard team op zaterdag te gaan spelen.

  Vanaf het seizoen 2011/2012 speelt Lebo dan ook met 2 elftallen op zaterdag. Lebo 1 in de 4e klasse A en Lebo 2, na een kampioenschap in seizoen 2011/2012 in de reserve 3e klasse. Ook is er op zondag nog één "veteranen" team actief.

  Na jaren in het "linker rijtje" tegen de top van de 4e klas aan te hebben gehangen kwam er in seizoen 2015/2016 verandering in. In dit seizoen wist Lebo 1 de tweede periodetitel te bemachtigen, wat recht gaf op deelname aan de nacompetitie. In de eerste ronde was Lebo met 4-1 en 7-1 te sterk voor Halsteren 1 zat. In de tweede ronde was The Gunners uit Breda de tegenstander.

 • Na een 0-1 nederlaag in de uitwedstrijd werd thuis, in een zinderende finale (na verlenging) met 3-1 aan het langste eind getrokken en was promotie naar de 3e klasse een feit.

  In seizoen 2016/2017 was voor het eerst in de historie dat alle senioren teams op zaterdag actief waren en geen enkel team meer op zondag. Na twee seizoenen (2017/2018) was het verblijf in de 3e klasse helaas al weer teneinde. Na ternauwenood directe degradatie te zijn ontlopen was de nieuwe fusieclub Luctor Heinkenszand te sterk waardoor Lebo in seizoen 2018/2019 een stapje terug moest doen naar de 4e klasse.

 • Lebo 1 behaald promotie naar de 3e klas (2015/2016)

 • Lebo 1 en 2 kampioen 2018/2019
 • Lang heeft de gedwongen terugkeer naar de 4e klasse niet geduurd. Na een mooi seizoen waarin Lebo op 17 november 2018 thuis tegen Wemeldinge de 1e periode pakte. Tot 16 maart 2019 (als laatste ploeg in Zeeland) ongeslagen bleef. Twee keer 6 punten voorsprong had op de directe concurrent Hoedekenskerke/Kwadendamme en deze telkens verspeelde. En tot 3 wedstrijden voor het eind nog 4 punten achterstand had op koploper Hoedekenskerke/Kwadendamme. Na twee, toch zeer onverwachte verliespartijen van de koploper stond Lebo in de laatste wedstrijd met 2 punten voorsprong weer aan kop van de ranglijst. 

 • Op 25 mei 2019 in een zenuwslopende wedstrijd, had Lebo aan een 1-1 gelijkspel  tegen Domburg genoeg om na 34 jaar weer een "echt" kampioenschap te vieren en keert daarmee na één jaar weer terug naar de 3e klasse. Ook Lebo 2 werd in dit sezoen kampioen, waardoor er in het 75-jarig jubileumjaar heel veel te vieren viel.

 • Coronacirisis

  Seizoen 2019-2020: Een seizoen wat in ieders geheugen gegrift zal blijven als het seizoen dat er geen kampioenen en geen degradanten waren. Reden: "De Coronacrisis". Lebo 1, weer terug in de 3e klasse was (met af en toe leuk en fris voetbal) bezig aan een aardig seizoen toen begin maart de voetbalcompetitie voor onbepaalde tijd werd stilgelegd om het in Nederland (en de hele wereld) rondwarende coronavirus onder de knie te krijgen. Weken verstreken, steeds minder weekenden om de competitie op een normale manier af te kunnen ronden. Half april besloot de KNVB om het seizoen per direct te staken en geen kampioen of degradanten aan te wijzen op basis van de huidige stand. Op het moment van het staken van de competitie stond Lebo 1 op een verdienstelijke 9e plaats, maar zeker was de strijd om de onderste plaatsen nog niet gespeeld. Seizoen 2020-2021 dus wederom een seizoen in 3e klasse. Maar ook dit seizoen zou niet langer dan 3 wedstrijden (1 met en 2 zonder publiek) duren en is helaas niet meer hervat.

  Tijdens deze corona-periode waren er toch ook nog positieve ontwikkelingen binnen de vereniging. Een aantal dames (oud voetballers van 35+) had het idee opgevat om op de vrijdagavonden mee te doen in een 7 tegen 7 competitie voor 35+ dames. Onder de bezielende leiding van Geerard Walhout werd er eerst een aantal maanden getraind en wat reclame gemaakt voor dit vrouwen team. Vele dames uit de omgeving van Lewedorp werden enthousiast en kwamen erbij, zodat de groep snel groeide en een tweede 35- team werd gevormd. Maar ook zij hadden last van de corona-crisis waardoor er nog nauwelijks officiële wedstrijden zijn gespeeld wanneer seizoen 2021-2022 begint.

  Seizoen 2021-2022: speelt Lebo 1 wederom in de 3e klasse A. Het lagere derde elftal gaat in dit seizoen een samenwerking aan met SV Nieuwdorp en vv Patrijzen, waardoor er 2 ST-teams (samewerking Teams) ontstaan.

 • Geschiedenis in cijfers

  Geschiedenis in cijfers

  KLIK HIER

  Geschiedenis in cijfers

  Geschiedenis in cijfers

  KLIK HIER

 • De toekomst van vv Lewedorp Boys