De oprichting.

R.K.V.V. Lewedorp is opgericht op 1 december 1944. Maar deze datum is niet de officiële oprichtingsdatum, maar de "heroprichtingdatum", want al lang voor deze datum werd er al gevoetbald in Lewedorp.

In de jaren 1937-1939 werd er door Jacob Zuiderwijk (een tuinder uit het plahistorie 1atsje Poeldijk in het Westland, die destijds bij Jac. de Jonge uit de Noorderweg inwoonde) een clubje gevormd. Dit clubje bestond hoofdzakelijk uit spelers van de "Gosvazze" en de naaste omgeving van Lewedorp. Volgens de overlevering was de officiële oprichting dus in 1937. Het toenmalige dagelijks bestuur werd gevormd door: J. Timmerman (voorzitter), meester Pieters en Jan de Kooning. In 1939 ten tijde van de mobilisatie is het clubje ter ziele gegaan en pas weer na de oorlog op 1 december 1944 "heropgericht". Deze datum wordt bij de KNVB als oprichtingsdatum van R.K.V.V. Lewedorpse Boys (LeBo) gezien.

Het veld.

LeBo heeft in al die jaren een aantal velden bespeeld. Zo is men in 1944 begonnen op een veldje midden in het dorp tussen de Sloestraat en de Scheldestraat. Omkleden gebeurde bij het 500 meter verderop gelegen café van Jan Menheere. Dit veldje was multifunctioneel, want op dit trapveldje werden ook regelmatig motorraces gehouden. Iets wat in deze tijd niet meer denkbaar is. De lijn op dat eerste veldje werden gemaakt van zaagsel wat afkomstig was uit de klompenmakerij. De clubkleuren waren in de begin jaren overigens blauw/wit, maar deze werden onder toedoen van Jan van den Dries al snel veranderd in het huidige rood/wit.

Het tweede veld dat werd bespeeld was op 's-Heerenhoek. Ja, u leest het goed. Het was het veld van aartsrivaal "de Patrijzen".historie 2

Daarna werd ook nog gevoetbald aan de Noorderweg bij Jantje Boonman bij het zogenaamde "stoomgemaal". Hier dronken en aten de koeien uit dezelfde trof als waarin de Lewedorpse Boys zich 's zondags moesten wassen. In 1954 werd dan eindelijk het huidige voetbalveld aan de Korenweg betrokken. Dit veld moest nog worden gedeeld met buur vereniging SV Nieuwdorp, maar toen SVN in de begin jaren '70 een veld op eigen dorp kreeg, had LeBo eindelijk een eigen veld.

De trainers.

In de begin jaren had LeBo geen officiële trainer. Hoofdonderwijzer meester Pieters nam tijdens de gymlessen op school en éénmaal in de week (als het uitkwam) een aantal jongens uit Lewedorp onderhanden. Deze leerde hij dan tegen een bal te schoppen en legde dan ook de spelregels van het voetbalspel uit. De eerste trainer werd op verzoek van voorzitter, speler en grensrechter Jan de Kooning in 1950 aangetrokken. Dit was de uit Goes afkomstige Jan Foudraine.

(hieronder een foto uit 1950-1952)

historie_3

Na Jan Foudraine volgden nog vele ander trainers, waar onder: Wannes Grootjans, Juul Vogel, Gilles Sohier, Lieven van Belzen, Nico Krijger, Toon Menheere, Herman Schotman, Hugo Barends, en vele anderen.

Met deze trainers heeft LeBo hoogte en diepte punten gekend. Zo heeft het eerste team van LeBo vele jaren in de 1e klasse van de afdeling Zeeland gespeeld. Met af en toe een paar jaar 2e klasse, maar ook waren er een paar perioden dat er jaren achtereen in de 4e klasse KNVB werd gespeeld ('58-'66 en '83-'91). Zelfs hebben "de Boys" nog één jaar 3e klasse doorgebracht, maar helaas heeft dit maar één seizoen geduurd. Na de degradatie in 1992 ging het sportief wat minder met LeBo en is het afgezakt, naar waar het begon, in de 1e klasse wat tegenwoordig 5e klasse heet.

In 2003 was er een groepje vrienden wat graag samen wilde voetballen, maar niet op zondag. Samen met het toenmalig bestuur werd hiervoor een plan opgesteld en sinds het seizoen 2003/2004 was Lebo een zaterdagelftal rijker (Lebo 4).

Ik de jaren die volgden bleek het steeds moeilijker om alle elftallen te bemannen, doordat de doorstroming vanuit de jeugd niet optimaal was en de animo om op zondag te spelen leek af te nemen, is in 2011 besloten om ook met het standaard team op zaterdag te gaan spelen.

Vanaf het seizoen 2011/2012 speelt Lebo dan ook met 2 elftallen op zaterdag. Lebo 1 in de vierder klasse A en Lebo 2, na een kampioenschap in seizoen 2011/2012 in de reserve 3e klasse. Ook is er op zondag nog één “veteranen” team actief.

Na jaren in het “linker rijtje” tegen de top van de 4e klas aan te hebben gehangen kwam er in seizoen 2015/2016 verandering in. In dit seizoen wist Lebo 1 de tweede periodetitel te bemachtigen, wat recht gaf op deelname aan de nacompetitie. In de eerste ronde was Lebo met 4-1 en 7-1 te sterk voor Halsteren 1 zat. In de tweede ronde was The Gunners uit Breda de tegenstander. Na een 0-1 nederlaag in de uitwedstrijd werd thuis, in een zinderende finale (na verlenging)Lebo1 promotie 2016 met 3-1 aan het langste eind getrokken en was promotie naar de 3e klasse een feit.

In seizoen 2016/2017 was voor het eerst in de historie dat alle senioren teams op zaterdag actief waren en geen enkel team meer op zondag.

Al de resultaten en trainers kunt u HIER na lezen.

• Trim-Line Zuid West
  • Schildersbedrijf Uitterhoeve